dimarts, 20 de març del 2012

Unnim, cau una nova peça en el dominó de les caixes

El dominó de les caixes d'estalvi catalanes està a punt d'arribar al final del recorregut de caiguda. Novament ha caigut una peça, Unnim, però de ben segur que no serà l'última. 

La unificació de Caixa Terrassa, Caixa Sabadell i Caixa Manlleu semblava un "punt i seguit" per a les tres entitats financeres, un nou panorama sota una única denominació "Unnim". Ara, aquest punt i seguit s'ha convertit en un punt i final agònic que fa trontollar, de retruc, el panorama de la resta de caixes catalanes que intenten resistir a la voràgine dels bancs espanyols. 

L'absorció d'Unnim per part del BBVA és la crònica d'una mort anunciada. Unnim ja havia esgotat totes les bales que tenia per fer front a una nova situació que s'havia convertit en insostenible, provocada pel cost de la fusió, i per la situació de la cartera de crèdits i d'actius immobiliaris de l'entitat. 

Aviat arribarem a la darrera peça del dominó. De les 10 caixes que existien l'any 2010 a Catalunya, ja només en queden dues: CatalunyaCaixa (fusió de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa) i La Caixa (que va absorbir Caixa Girona). Això sí que és pèrdua d'identitat.

---

UNNIM, CAE UNA NUEVA PIEZA EN EL DOMINÓ DE LAS CAJAS

El dominó de las cajas de ahorro catalanas está a punto de llegar al final del recorrido de caída. Nuevamente ha caído una pieza, Unnim, pero seguro que no será la última.

La unificación de Caixa Terrassa, Caixa Sabadell y Caixa Manlleu parecía un "punto y seguido" para las tres entidades financieras, un nuevo panorama bajo una única denominación "Unnim". Ahora, este punto y seguido se ha convertido en un punto y final agónico que de rebote hace tambalear el panorama del resto de cajas catalanas que intentan resistir a la vorágine de los bancos españoles.

La absorción de Unnim por parte del BBVA es la crónica de una muerte anunciada. Unnim ya había agotado todas las balas que tenía para hacer frente a una nueva situación que se había convertido en insostenible, provocada por el coste de la fusión, y por la situación de la cartera de créditos y de activos inmobiliarios de la entidad.

Pronto llegaremos a la última pieza del dominó. De las 10 cajas que existían en el año 2010 en Catalunya, ya sólo quedan dos: CatalunyaCaixa (fusión de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona y Caixa Manresa) y La Caixa (que absorbió Caixa Girona). Eso sí que es pérdida de identidad.


2 comentaris:

  1. Bona tarda sr. Moreno;
    No era coneixedor de que tenies bloc. A partir d'ara t'aniré seguint i de tant en tant deixant algun comentari.
    Com que el tema d'avui em sona una mica, només comentar que UNNIM, al igual que la resta de caixes catalanes, s'ha vist obligada a cessar la seva activitat com a tal i convertir-se primer en banc i després ser absorvida, per la gran exigència de nivells de solvència com el core-capital que el govern va impossar. Això fa que cap caixa catalana tingui activitat financera, son bancs, i només queden les fundacions.
    Com bé dius és una gran pèrdua de identitat del nostre país i de la nostra manera de fer, però sembla que en aquests moments els mercats són més importants que la nostra història. Estem en un món globalitzat i cada cop sembla més difícil defensar el nostre petit país.
    Una abraçada crack.

    ResponElimina
  2. Bon dia Armand! Doncs sí, el tema et sona força! Sí, m'he deixat d'explicar la conversió a Unnim Banc, que si no em fallen les dates va ser efectiva el mes d'octubre de l'any passat. Unnim es va veure obligada a ser controlada al 100% per l'Estat a través del FROB.I a partir d'aquí, la història ja la coneixem...

    Els mercats manen, tens raó. Cap de les tres caixes (Terrassa, Sabadell, Manlleu) hagués desitjat perdre la seva identitat, però la unificació era en aquell moment la única (o una de les poques) via de sortida a la situació. Esperarem esdeveniments i veurem com va tot plegat. Molta sort mestre.

    Una abraçada ben forta i gràcies pel comentari! :-)

    ResponElimina